No, ăsta e

download
Habar n-am dacă am mai scris pe undeva de modă, nu neapărat cea vestimentară, dar mă tot abțin de la o vreme să zic ce-am în minte, pe principiul „lasă oamenii în pace dacă așa se simt ei bine” da’ nu mai pot, frate. Deja m-am simțit de prea multe ori agresat vizual, așa că mă apăr și eu cum pot, adică scriind despre asta.


Nu de țoa… (pardon, draga mea) haine vreau să vorbesc. În definitiv, fiecare pune pe el ce cârpe vrea sau are, iar eu sunt departe de a fi în măsură să mă pronunț vizavi de domeniul ăsta. Nu! Ceea ce vreau să înfierez astăzi e părul. Nu la femei, ci la bărbați. A apărut în ultima vreme convingerea că o barbă până la piept, asezonată cu un păr semi-sculat-culcat, de zici că erau bigudiurile pătrate, face un bărbat să arate bine. Acuma, e drept că atât bărbații cât și femeile se străduiesc să placă unii altora dar, ca să arăți la treizeci de ani precum contele de Monte Cristo abia liberat de la bulău după treisute șapteș’cinci de ani de detenție, deja mi se pare de tot că… râsul, pardon din nou. Prin clădirea unde lucrez, e unul care mi-a atras atenția în mod deosebit și, cumva, el e vinovat pentru textul ăsta veninos. Tipul are cam treizeci de ani, e înalt de-l bate asfaltul la cur, are o barbă până la curea și părul cum v-am zis mai sus. Arată ca un pui de gorilă abandonat în gară de mă-sa, poartă ochelari de soare pe cap și face cu ochiul la toate gagicile care trec pe lângă el. Prima dată am crezut că e vreun oropsit al vieții, vorba cântecului, însă nu e, frate! În fine, n-am nimic cu el personal, nici că are un metru și-un pic, nici că face cu ochiul. Problema mea e cu părul și barba pe care le poartă după el, săracu’. Săracu’ de mine, mă, că îl văd în fiecare zi! De unde ideea asta tâmpită că, dacă ai barbă pe model lumbermetrohipster, arăți bine? Să mă tai și nu pricep. Acuma, nu e treaba mea să mă pronunț, dar cum se simte oare o femeie pe care o pupă o asemenea arătare? Pe de altă parte, cum mănâncă supă? Dă părul la o parte să bage lingura? O bagă cu tot cu păr și plutește ăla pe supă? Nu, serios acuma. Da’ omletă? Omletă cum mănâncă? Pâine cu unt? Rămâne unt pe părul din jurul botului? Și firimituri? Când bea cafea, o bea cu păr? Ăstuia îi trebuie o juma’ de oră și o tonă de șervețele ca să se șteargă la gură. Chiar și după aia rămân resturi, că e păr, frate! Cum o pupă pe amărâta aia? Sau îi zice ea „iubi, ai mâncat ouă fierte moi, că mai ai gălbenuș pe barbă” iar el răspunde „am rămas fără șampon, pisi, și doar m-am șters” iar ea îi zice „ți-l curăț eu cu”… nu mai zic, că mi-e rău deja. Că mulți sunt tâmpiți, asta se știe. Da’ să te tâmpești la tinerețe, deja e dramatic.

O altă modă cretină până la lacrimi e aia cu părul de pe cap. Aici e greu de descris, pentru că e cumva indescriptibil, dar am să încerc. Acuma, vă dați seama că nu pot să pun poze cu ăia, că nu-i frumos. Imaginați-vă, așadar, un tip tot pe la vreo treizeci, înăltuț, așa. Are barba la fel cu ipochimenul ălălalt, dar mai zbârlită, mai rebelă, mai „dust in the wind”, ca să zic așa. De fapt, probabil că e mai rară. În fine. Părul. E lung până la cur și dincolo de el. Dacă ar vrea, ar putea să… nu, nu, asta sună aiurea tare. Îl are împletit în multe codițe de-alea afro, zici că sunt făcute cu mașina de îndoit fier-beton de pe vreun șantier. Multe codițe, multe. Codițele astea sunt… acum e greu. Codițele, ziceam, sunt adunate într-un fel de… vă aduceți aminte de șomoiogul de paie cu care se freca porcu’ după ce era pârlit? No. Cam așa. Da’ e mare șomoiogul, că are păr mult ipochimenul. Cum să vă spun, e orizontal, întins înspre spate, cam cum arată zoomorfii din filmul „Alien”, dacă mai știți. Habar n-am cum și-a împletit șomoigul ăla de păr, probabil cu mixerul, că e bramburit rău. Arată ca un cuib de tarantule sau ca un tufiș pișat de câini. Și e mare. Mă, e MARE. Îi trage ăluia capul pe spate de mare ce e. Și din el îi atârnă vreo trei cozi, fiecare în legea ei, care se bălăbăne în vânt. Eu când l-am văzut prima dată, mi-am dus mâna la gură, ca babele, și-am zis ceva de genul „Maică, vine sfârșitul, maică…” și-am dat din cap a înțelepciune. După aia m-au usturat ochii juma’ de zi.
Și nu pricep. Poate că sunt eu aiurea, dar nu pricep cine face moda asta, cine lansează curentele și, mai ales, cum de se găsesc atât de mulți idioți să creadă că, dacă porți un cuib de șoareci pe cap, asta te face să arăți bine. Sau e un gest din ăla „rebel”? Adicătelea, cum ar veni, „eu nu sunt mainstream, eu sunt altfel!”
Mă, ești altfel! Multă lume amărâtă…

Advertisements

5 thoughts on “No, ăsta e

 1. Ai descris perfect aspectul acestor flăcăi. M-am întrebat şi eu de multe ori ce naiba îi mână pe ei “în luptă”. Eu ştiu unul de-ăsta precum al doilea al tău, dar în loc de pantaloni poartă şalvari multicolori. Eee?!

  Liked by 1 person

  • Am aflat că băieții cu părul se spală pe cap aproximativ o dată pe lună. Că părul se „autocurăță”. Așa zic ei. Și nici nu vreau să intru în detalii.
   Cu riscul de a părea un anacronism cu idei retrograde, eu i-aș tunde. La naiba cu libertatea de exprimare, da’ igiena (sau lipsa ei)…?

   Like

 2. Foarte tare m-am amuzat. Un text excelent scris, ca de obicei, cu mult umor. Adevărul e că moda asta, bat-o vina, tare mult bate cu pumnul în masă câteodată. Fetița prietenei mele a avut rasta și a renunțat pentru că înepea să chelească. Avea un cap forte greu și, atunci când foarte rar se spăla, mult mai rar decât o dată pe lună (culmea e că nu îi era niciodată uns părul) îi lua o veșnicie să se usuce. Mă-sa era disperată, dar fata a zis: rasta sau tatuaj? 😀

  Liked by 2 people

  • Tough choice, da’ mai bine cu păr, părerea mea (sic!), decât cu tatuaj 🙂 Măcar părul creşte la loc în caz de ceva…
   N-am înțeles niciodată “moda” asta şi pe undeva e puțin ilogic conceptul: te simți bine atunci când ai propriile opțiuni în materie în ceea ce te priveşte sau atunci când îți dictează alții cum să te simți bine? Ori poate îmi scapă mie ceva?
   😊

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s