29

hands
O zi ca oricare alta în orice calendar.
29 martie. 29 iunie. 29 octombrie. 29 februarie… na, că asta e din patru în patru ani, big deal.
Pentru unii e ziua de naştere. Vreun sfânt, Cuviosul Malachie sau Muceniţa Nectaria, cine-i mai ştie că sunt o armată ăştia…

Undeva în lume, în fiecare zi de 29 a fiecărei luni e ziua cuiva sau aniversarea a ceva.
Pe 29 aprilie 1864, britanicii au luat-o rău pe cocoaşă de la luptătorii maori în bătălia de la Gate Pa, de exemplu.
Pe 29 iunie 1613, teatrul Globe, fondat de Shakespeare, a ars din temelii.
Azi, adică pe 29 iulie dar în 1949, armata sovietică a ridicat blocada Berlinului de Vest.
Cele de mai sus sunt doar câteva exemple de care nimeni nu se interesează, în afară de istorici.

Ziua de 29, indiferent de lună, este, de fapt, cea mai frumoasă zi a fiecărei luni. O zi atât de specială încât orice alt eveniment păleşte în faţa ei.
O zi în care astrele s-au aşezat într-un anume fel, într-o configuraţie ce nu apare decât o dată la cine ştie câte secole. O zi în care vântul a suflat într-un anume fel, cum n-o face de obicei. O zi în care a fost soare acolo unde trebuia să fie soare şi a plouat acolo unde trebuia să plouă. O zi perfectă. ZIUA perfectă.
Ziua în care s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple, ziua aşteptată, poate, de secole sau chiar de la începutul Timpului. Ziua în care căutările şi rătăcirile fără direcţie şi sens au luat sfârşit, ziua în care noţiunile de scop, menire, destin au primit interpretări noi.
Să cauţi ceva în nenumăratele vieţi, să treci, poate, pe lângă ceea ce cauţi şi să nu vezi, asta poate însemna fie o farsă a Destinului fie ceva care nu este menit, încă, să se întâmple. Universul lucrează în felul său propriu, uneori previzibil iar alteori, aparent, fără nici o logică dar totul are un rost şi nimic nu este întâmplător, aşa cum nici ziua de 29 nu e întâmplătoare.
29 ianuarie, 29 februarie, 29 martie… toate zilele de 29 din oricare lună au devenit, cu, deja, mult timp în urmă, zilele noastre.
Dacă ar fi să fiu un adept al numerologiei aş spune că 29 e o zi specială şi pentru că 2+9=11. Unu şi unu – nu o adunare care dă doi ci o alăturare a două cifre identice. Nu sunt însă adeptul numerologiei aşa că mă mulţumesc să ne spun “La mulţi ani!”
Pentru că ziua de 29 a fiecărei luni este ziua noastră.
Pentru că atunci ne-am găsit.

Advertisements