Protestul transportatorilor – o farsă.

E posibil să am un grăunte de masochism în mine pentru că, după cantitatea uriașă de muie luată pe stație, revin și aici cu aceleași argumente care, însă, mi se par absolut valide – dacă greșesc cumva, mea culpa dar nu greșesc.

Protestul ăsta “al transportatorilor” față de creșterea aberantă a costului RCA e, în principiu, de înțeles: dacă anul trecut se plăteau cam 53 de milioane pentru un MAN TGA Euro5, de anul ăsta suma RCA a crescut pe la 124 de milioane pentru același camion… o nebunie Made in Romania dar asta nu mai miră pe nimeni, având în vedere ce japițe penale se află la conducerea țării.


Ceea ce mă irită este, de fapt, modul în care a fost gândit protestul – ca la toate celelalte de până acum, tot șoferii sunt scoși la înaintare deși, teoretic, pe ei n-ar trebui să-i preocupe costul RCA. Șoferul trebuie să-și facă cursele, să transporte mărfurile din punctul A în punctul B în siguranță; treaba lui e fosrte bine delimitată de atribuțiile de serviciu. Cei care ar trebui să protesteze efectiv sunt, de fapt, patronii firmelor de transport, cei pe care costul majorat al RCA îi atinge direct la profit dar nu cred că am văzut pe drumuri vreun Touareg, Q7, A4 sau ML cu foaia pe care să scrie “Patron de firmă de transport – Protest RCA” în parbriz și care să ruleze cu cinci la oră pe drumul spre Poiana Brașov… nu, chiar n-am văzut. Am văzut, în schimb, camioane rulând cu viteză redusă, șoferi care-și dădeau programul de condus peste cap, care întârziau voluntar la încărcat sau descărcat, care se supuneau, de bună voie, la o mulțime de necazuri ulterioare cu beneficiarul doar pentru ca patronii să plătească mai puțin la RCA.
Să fim bine înțeleși: sunt de acord cu protestul dar nu pe pielea șoferilor. Șoferii au fost dintotdeauna folosiți ca masă de manevră, începând chiar de la Miron Mitrea care, din “neam de manivelă” s-a trezit ministru, sub cuvânt că “e la curent cu și cunoaște problemele transportatorilor și șoferilor”. Cum le-a cunoscut, s-a văzut prea bine, și numai cine n-a văzut sacoșele de acte cărate la Ministerul Transporturilor pentru obținerea autorizațiilor ar putea susține contrariul.
Pe spatele și pe munca șoferilor s-au ridicat în politică o droaie de nemernici, de escroci, de miserupiști cu ifose care, odată ajunși în fotoliile mult visate, s-au pișat cu boltă pe cei care îi propulsaseră, de fapt, acolo.

Vreți să protestați? Păi, vă spun eu cum: cheamă, băi patronule, sindicatele la discuții și agreați plata integrală a salariilor șoferilor pe perioada protestului – jumătate firma, jumătate sindicatul – apoi opriți, pur și simplu, camioanele pe dreapta și țineți-le oprite până când se rezolvă problema. Dacă nu se rezolvă, urcă-te, patronule, în mașină, cheamă-ți șoferii și intră cu camioanele în București, blochează orașul – dar stai în fruntea convoiului, fii vizibil, nu te ascunde în birou. Ăsta-i protest, nu lăbăreala dezlânată de-acum. În Franța se blochează intrările în Paris și se bat ăia cu poliția și cu jandarmii, în Spania la fel, în Grecia, ce să mai vorbim, că ăia pun mâna direct pe cărămidă. Numai la noi protestul înseamnă să suni din goarne la cinci la oră, ca și cum te-ai duce la vreo nuntă sau înmormântare de gherțoi. Mi-e scârbă de nu mai pot și mă enervează crunt naivitatea șoferilor care se lasă, din nou, duși de nas de patronii care nu se gândesc, de fapt, decât la propriul profit.

Vorbeam mai sus de sindicate… de fapt, în România sindicatele sunt nimic altceva decât pasul intermediar pe care îl fac unii ca să ajungă prin parlament sau în alt loc de muncă plătit bine pe muncă zero… și dacă mai fac puțin și greva foamei în Piața Victoriei, au toate șansele să ajungă vedete politice, ca nu știu ce matracucă cu un intelect deficitar și o educație execrabilă care, la ora actuală, face pe șefa de piață prin cloaca aia numită, pompos, Parlamentul României.

Băi colegilor, nu vă mai lăsați, frate, manipulați atât de ușor; judecați puțin situația înainte de a pune botul la toate prostiile…

Advertisements

3 thoughts on “Protestul transportatorilor – o farsă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s