Aroganţa ca profesiune

Ziarul “Adevărul” a publicat, în data de 16 august a.c., un… un textuleţ, un… materiăluţ, că altfel nu ştiu cum să-i spun, cu titlul “Managerii români de HR sunt mai buni decât cei din Occident”, scris de un oarecare George Butunoiu care se recomandă în prezentarea adiacentă astfel: “George Butunoiu este un matematician ratat – și nu din lipsă de cap, se zice, ci din neatenție și din prostie, la urma urmei. […].”
Mă rog, după aia o drege cumva dar ce mai contează…

Acuma, aş da dovadă de cea mai crasă ipocrizie dacă n-aş recunoaşte oricui dreptul de a avea propriile opinii, fie ele şi la limita demenţei – până la urmă, şi eu îmi etalez prostiile în spaţiul ultra-permisiv al Internetului.
Ceea ce m-a scos din sărite însă la textuleţul acestui nene care spune despre sine că e consultant în resurse umane şi carieră şi toate prostiile legate de conceptele astea cretine e altceva, şi anume aroganţa care, practic, sare din pagină la fiecare cuvinţel publicat.
Ignorând deliberat faptul că materialul în cauză are valoare publicistică zero şi valoare informaţională tot zero, semănând mai mult cu ceva de genul “ce mai scriem azi, mă, că n-avem subiecte”, faptul că a reuşit să apară într-o publicaţie oarecum decentă, dacă nu ţinem cont de şapourile din mizeriile tabloide integrate pe prima pagină ne arată încă o dată cam ce soi de presă avem dar, până la urmă, cu aşa cititori, aşa presă, este?
Cu îngăduinţa celor în cauză – deşi nu cu permisiunea lor – o să reproduc doar primul paragraf din textul respectiv pentru că mi se pare, cum se spune în popor, de tot căcatu’ să scrii aşa ceva din postura de respectat consultant pe resurse umane, la care fraierii apelează cu speranţa uriaşă că îi vei ajuta să-şi găsească un loc de muncă. Astfel:

O duduie de vreo 50 de ani mi-a trimis pentru un post foarte important pentru care făceam o recrutare CV-ul în care erau trecuţi doar ultimii 5 ani din carieră, pentru că a socotit ea că atât e relevant pentru postul în cauză. Bineînţeles că m-am enervat, mi-a fost destul de clar ce probleme are şi i-am răspuns că să-i fie de bine, însă eu nu iau în calcul aşa ceva.

Dacă acest text nu e doar o dumă aruncată de redacţia Adevărul pentru a înregistra reacţiile cititorilor – în scopuri pe care nu pot să le intuiesc – iar Lordul Butunoiu chiar gândeşte, comunică şi procedează astfel, atunci e foarte grav.

Exprimarea “O duduie de vreo 50 de ani” arată profundul dispreţ al specialistului în resurse umane faţă de persoana în cauză, pe care o tratează a priori de foarte sus, de la înălţimea ameţitoare a scaunului său de expert. Exprimarea normală, a unei persoane educate în spiritul respectului faţă de semenii săi ar fi fost “O doamnă cu vârsta de aproximativ 50 de ani” şi atunci ar fi fost cu totul altceva.

“[…] pentru că a socotit ea că atât e relevant pentru postul în cauză.” Adică, cu alte cuvinte, în ignoranţa ei, “duduia” nu s-a prins că trebuie să treacă acolo toţi cei probabil vreo 30 de ani de activitate profesională şi “a socotit ea” să-l irite maxim pe specialistul în resurse umane, dând dovadă de o aroganţă superioară acestuia. Acest “a socotit ea” sună ca şi cum ar fi rostit din vârful buzelor, cu un rânjet superior în colţul gurii de specialist în resurse umane care le ştie el mai bine pe toate, conştient fiind că solicitanţii de posturi nu pot fi decât nişte amărâţi fără minte care trebuie trataţi cu sictir, altfel şi-o iau în cap.

Bineînţeles că m-am enervat […].” Bineînţeles că v-aţi enervat, domnule Butunoiu. Ca specialist în resurse umane e de datoria dvs. să vă enervaţi pe orice idiot care nu e în stare să se ridice la înălţimea standardelor dvs. şi are îndrăzneala să considere că poate beneficia de consultanţă la nivel profesional.

“[…] mi-a fost destul de clar ce probleme are […].” Ah, din nou suficienţa şi aroganţa românului ajuns într-un post de unde poate influenţa existenţa profesională a altora, pe principiul “Dacă ai ajuns la mine, stai că-ţi arăt eu cine-i şeful.” Mi-e silă.

“[…] i-am răspuns că să-i fie de bine, însă eu nu iau în calcul aşa ceva.” Chiar aşa i-aţi răspuns doamnei în cauză, domnule Butunoiu? Păi atunci nu prea sunteţi ce trebuie pe domeniul ăsta, dacă-mi permiteţi. Cu atitudini de asistentă blondă expertă în Solitaire sau de şefuleţ ajuns absolut conjunctural într-un scaun prea mare pentru el nu faceţi altceva decât să daţi măsura propriei valori, atât din punct de vedere uman cât şi profesional. O valoare al cărei grafic se extinde mult în zona de sub zero, dacă-mi permiteţi. Nasol.

Să mai citim o dată ultima frază.
Bineînţeles că m-am enervat, mi-a fost destul de clar ce probleme are şi i-am răspuns că să-i fie de bine, însă eu nu iau în calcul aşa ceva.
Să ştiţi un lucru, domnule Butunoiu: fără să vreau să vă ofensez pentru că, la urma urmei, nu vă cunosc, prin fraza de mai sus tocmai v-aţi făcut autoportretul iar imaginea rezultată este una urâtă, de român atins de complexul de superioritate tipic acestei naţii care excelează în autosuficienţă şi aroganţă, atribute date, la urma urmei, de lipsa de educaţie precum şi de lipsa profesionalismului în cam toate domeniile de activitate. Păcat.
Sper că sunteţi fericit acum, când aţi reuşit să mai arătaţi cuiva cât de inferior e; la urma urmei, micile orgolii cu asta se hrănesc.

Advertisements

3 thoughts on “Aroganţa ca profesiune

    • Ştiu şi eu, cred că s-ar completa reciproc într-un fel oarecare. Oricum, atitudinea asta e simptomatică într-o societate şi-aşa zdrenţuită şi amărâtă. Vai de capul nostru.

      Liked by 2 people

  1. vai, intr-adevar
    cum ajunge unul nimeni mijlociu, parca bea matraguna dublu-distilata si capata o atitudine de sef de halta… e nasol, nici nu stii daca originea tiparului de ast fel vine din grija constanta pentru ziua de maine, din lipsa celor sapte ani de-acasa… oricum, e enervant. semidoctii devin semizei. 😐

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s