Stereotipurile în mentalul colectiv (2)

sillyCred că lumea de azi are o gravă problemă la mansardă; atât de gravă încât jumătate dintre noi ar trebui să facem urgent o vizită la psihiatru – măcar că ăia sunt mai dilii decât toţi şi, pe lângă asta, sunt şi nişte escroci notorii care te califică ţăcănit dacă ai o capacitate creativă peste medie (dar despre asta, în alt material).

Problema la care vreau să mă refer e legată de risipa de inteligenţă, distribuită cu generozitate mai ales acolo unde nu e cazul. De fapt, chiar conceptul în sine s-a demonetizat, folosit fiind în nişte contexte de te ia cu dureri de cap. Prin reclamă intensă, a devenit un stereotip astfel încât nimeni nu se mai miră atunci când aude că un detergent poate fi inteligent.


“Detergenţi cu particule inteligente” (ha?)
“Sisteme de cărămizi inteligente” (pă bune, coae?)
“Acoperişuri inteligente” (să mori tu…)
“Maşini inteligente” (hai că m-ai siderat!)
“Aparate casnice cu al şaselea simţ” (ce, mă??)
“Deodorante inteligente” (wtf??? adică te dai cu el la oo şi el urcă la axile??)

Sintetizând o singură reacţie la cele de mai sus – pe care le-am auzit cu urechile din dotare – rezultatul ar fi ceva de genul “Mă, voi sunteţi chiar duşi cu capu’?”

Adică cum dracu’, detergent inteligent? Adică ce, cântă şi dansează sau face şpagatu’ pe două scaune? Nu, că asta fac rataţii ăia pe la televizor… Cărămizi inteligente? Da’ ce fac, se dau după vânt? Îşi măresc gaura dacă e mai frig afară? Se iau în braţe la cutremur? Şi acoperişul inteligent ce dracu’ face, i se scoală hornul când vede o vilă roz? Te prinde de picioare atunci când tu, ca un bou, te împiedici şi o iei la vale după ce ai montat antena? Da’ maşina, aparatele casnice, deodorantele, toate, şi ele, inteligente, ce fac, frate, de fapt?

Bă, la cât de inteligente sunt toate în jurul nostru, nu-i de mirare că noi suntem atât de tâmpiţi, serios. Dacă e să ne luăm după copywriterii şi “creativii” cum sunt ei numiţi de către frustraţii care nu-s în stare să scrie drept pe o coală A4 fără una de dictando dedesupt, dacă e să ne luăm după agaricii ăştia, zic, nu ne mai rămâne decât să ne aşezăm pe scări şi să facem biluţe de muci pentru că toate în jurul nostru sunt inteligente şi ştiu, nenică, să-şi poarte singure de grijă şi ştiu să aibă grijă şi de noi, zevzecii.
Bă, ăia cu reclamele, vă faceţi de căcat, mă băieţi… contrar aparenţelor, nu suntem chiar toţi afectaţi de retard şi râdem de voi şi cu curul, mă. Da’ pân’ la urmă, voi chiar câştigaţi bani frumoşi din a prosti o lume şi-aşa cretină din naştere aşa că, la naiba, keep up the good work… n-o să-i deşteptaţi voi pe cei mulţi.

Altă porcărie care ne afectează creierul îmbâcsit de toate prostiile e aia cu “tehnologia germană”. Şi boii chiar cred că “tehnologia germană” e un nec plus ultra (mai căutaţi şi voi în dicţionar că mi-e lene să vă zic ce-nseamnă) al domeniului şi că, vorba unui amărât care-i bate pe toţi, “maşina germană e maşină germană”. Asta chiar că a fost profundă, mă… Hai să vă spulber niţel iluziile. Tehnologia germană nu există. E un concept creat pentru boul de rând, ca să sară cu banu’ şi să cumpere porcăria aia de orice ar fi ea. Există câteva – mai puţine de 10 – procedee de fabricaţie pentru orice şi singura variaţie pe zona asta sunt materialele folosite. Am întâlnit chestii făcute în Germania care i-ar fi făcut pe chinezi să râdă până la vomă, aşa de proaste erau. Am întâlnit chestii făcute în China care băteau la cur orice altceva din punct de vedere calitativ.

Nu mai puneţi botu’ la toate prostiile debitate prin reclame sau de către diverşi nechemaţi; gândiţi, mă, pentru voi, atunci când cumpăraţi ceva, nu fiţi boi.

Mai ales, renunţaţi la stereotipuri şi la căcaturile pe care vi le îndeasă alţii în căpăţână; lăsaţi-vă mintea să zburde singură pentru că altfel o să luaţi de bun faptul că prăjitorul de pâine chiar are un “al şaselea simţ” şi dracu’ ştie ce vă băgaţi în el de ajungeţi la Urgenţă cu măciuca în pungă şi după aia vă miraţi că râde tot blocu’ de voi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s