Ipocrizie sau ce..?

cruce-universitateCentrul Bucureștiului e plin de cruci. Cruci mari, cât casa, cruci mititele, din lemn sau piatră, grupate câte trei-patru. Treci pe lângă ele și n-ai cum să nu le vezi pentru că îți sar în ochi. Centrul Bucureștiului arată, la Universitate, ca un cimitir. Evident, monumentele (?) astea lugubre comemorează diverși indivizi care și-au luat-o letal la Marea Înghesuială din 1989. Că atunci au mierlit-o oameni nevinovați (unii) e un fapt. Dar chiar trebuie să transformăm centrul unei Capitale într-un soi de cimitir ad-hoc, doar ca să arătăm cât suntem de pioși și de marcați de faptul că acolo au mierlit-o unii? Toată chestia asta e de un prost gust înfiorător, o combinație între o gândire primitivă, de început de Ev Mediu și ipocrizie crasă, plus dorința de a ne afișa public niște sentimente pe care, de fapt, nu le avem pentru că, să fim onești: pe câți dintre noi îi doare cu adevărat undeva de semnificația crucilor ălora?
Ne plimbăm zilnic pe lângă crucile alea de rahat fără să ne gândim cât de oribil arată și cât de mult ar avea de câștigat imaginea zonei dacă ororile alea ar dispărea, dracului de-acolo.
Pentru că eu sunt mai prost, așa, nu înțeleg, totuși, un lucru: pentru cei care mor cu zile în spitale din cauza sistemului de căcat, cine montează cruci prin ronduri? Dar pentru cei care trăiesc pe străzi și mor, iarna, înghețați, cine montează cruci în spații publice? Sau pentru nou-născuții prematur, care mor din cauza lipsei de echipamente în maternități, pentru ei cine plantează cruci în centrul orașului? Întreb și eu…

Imagine preluată de pe activenews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s